Wavelab 8.0.3 USB burner problems

All topics on WaveLab 8 and WaveLab Elements 8
Post Reply
tobymusic
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jun 06, 2014 7:18 pm
Contact:

Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by tobymusic »

As the German forum is no help, hopefully I will find some help here:

I have moved from a Mac Pro 2012 to a new version 2013, so I had to install my Plextor BX950SA BluRay burner in an external USB 3.0 exclosure.

Toast Titanium is working fine with this drive, but Wavelab is not burning any more. It used to work fine before, when the burner was installed inside the Mac Pro 2012. I assume this has something to do with USB 3.0

I upgraded the drive firmware to the latest version, but Wavelab is still not burning.

When I start to burn the CD the dialog comes up, but the drive never starts burning. It will spin, but not burn.

Anybody has an idea?

Thanks,
Toby

tobymusic
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jun 06, 2014 7:18 pm
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by tobymusic »

Wavelab problems.png
(46.92 KiB) Not downloaded yet
This is how the disc burning dialog looks - and never finishes.

User avatar
Felipe Garcia
Moderator
Posts: 233
Joined: Wed Oct 02, 2013 9:31 am
Location: Hamburg, Germany
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by Felipe Garcia »

Hello,

that is strange, as you state that the other software is working properly. Could you please perform a NVRAM reset and check if the issue gets solved?

http://support.apple.com/kb/HT1379

Regards,
Joaquin Felipe Garcia, Senior Support Representative
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, SoundCloud and Google+!

tobymusic
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jun 06, 2014 7:18 pm
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by tobymusic »

Thanks Joaquin, I've tried the parameter memory reset, but this didn't help. On the German forum somebody suggested to update the GEAR software for Wavelab. I've seen a subfolder in the Wavelab 8 application package with the name "Gear", that is empty. Is it possible to update the Gear software on the Mac? I've only found installers for Windows and Linux.

PG
Moderator
Posts: 7804
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by PG »

There is no driver needed on the Mac because the Mac provides already a driver. Maybe it has a problem with USB 3.
I have no clue...
Philippe

tobymusic
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jun 06, 2014 7:18 pm
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by tobymusic »

PG is right - I tried a different S-ATA to USB controller, this time a USB 2.0 controller. With that one, Wavelab burns fine. Just the USB 3.0 controller does not work with Wavelab.

Will this change any time soon, or do I have to modify my external exclosure? Unfortunately the one I use (Delock) is kind of the only one on the market right now...

User avatar
Brain
Member
Posts: 276
Joined: Tue Jan 04, 2011 7:55 pm
Location: Dallas
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by Brain »

this one responds to eSATA or usb-3.0
http://www.addonics.com/category/s525.php

I have use one of these for the past 3 years...love it... (usb 2.0)
http://www.addonics.com/category/z_family.php
unfortunately the website says they are discontinued

on amazon.com

usb 2.0 & firewire version
http://www.amazon.com/Addonics-AE5SACSU ... sures+sata

or this...
http://www.amazon.com/Aluminum-Firewire ... 2B+usb+2.0

Later,
Brain
1.
N6.5.40, N6.0.7, WL 8.5.20
3.50gHz i7, Win-7_Pro
RME HDSPe-MADI
Motu Micro-lite
Timebase
Euphonix System-5

2.
N7.0.30, N6.5.40, N6.0.7
2.66 gHz Core2 Quad, XP SP-2
RME HDSP-MADI (primary)
SSL Alphalink MADI-SX, Mixpander-5 (backup)

tobymusic
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jun 06, 2014 7:18 pm
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by tobymusic »

Actually I am still looking for a fix to this. There are no USB 2.0 enclosures for S-ATA drives on the market any more. Will Steinberg look into this? Thanks, Tobias

PG
Moderator
Posts: 7804
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by PG »

Try updating to the latest driver: "Driver_Installer_x86_x64.exe" from this page:
http://www.gearsoftware.com/support/drivers.php
Philippe

bob99
Senior Member
Posts: 2545
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by bob99 »

tobymusic wrote:Actually I am still looking for a fix to this. There are no USB 2.0 enclosures for S-ATA drives on the market any more. Will Steinberg look into this? Thanks, Tobias
Have you tried contacting the enclosure manufacturer? Since it's USB3 only, maybe they have an idea why it works in Toast but not Wavelab.
If you're set on keeping the Plextor, there are still USB 2.0 5.25" SATA enclosures at Macsales:
http://eshop.macsales.com/item/OWC/VL2STOPTU2/
Or USB3.0 and Firewire:
http://eshop.macsales.com/item/OWC/MRSFW8U3/
Windows 7, Windows XP

bob99
Senior Member
Posts: 2545
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: Wavelab 8.0.3 USB burner problems

Post by bob99 »

bob99 wrote:
tobymusic wrote:Actually I am still looking for a fix to this. There are no USB 2.0 enclosures for S-ATA drives on the market any more. Will Steinberg look into this? Thanks, Tobias
Have you tried contacting the enclosure manufacturer? Since it's USB3 only, maybe they have an idea why it works in Toast but not Wavelab.
Also, they are still selling USB 2.0 5.25" SATA enclosures at Macsales OWC:
http://eshop.macsales.com/item/OWC/VL2STOPTU2/
Or USB3.0 and Firewire:
http://eshop.macsales.com/item/OWC/MRSFW8U3/
Windows 7, Windows XP

Post Reply

Return to “WaveLab 8 | WaveLab Elements 8”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests