Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
pbinCA
New Member
Posts: 16
Joined: Wed Mar 11, 2015 2:23 am
Contact:

Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by pbinCA »

I'm using Cubase 9 with a UR44 Inteface on an iMac running MacOS 10.11 (El Capitan).

This looks like a User-Interface bug. When working with an Audio Track in the Track Inspector, I'd like to assign the track output to ALL the output busses defined, not just one. One of my output busses is "Ear Monitor" which maps onto UR44's headphone output 2. For backing track cues (stuff only I want to hear in my earphones), I map the track output only to Ear Monitor. For the other tracks, I want them output-routed to BOTH "Stereo Out" and "Ear Monitor".
But, when I hover the mouse over the Output Routing icon, a tool tip comes up saying

"Output Routing (all selected with <Shift + Option + Click>)

The UI does not respond to this type of User Intention.
1. Is it possible to map an Audio Track onto Multiple Output Busses?
2. What is the UI command (mouse) to make this mapping? Is the "tool tip" wrong?

Steps to replicate:
1. UR44 (or other interface connected with multiple Output Paths)
2. Device Panel - define at least 2 Output Busses (Stereo Out associated with UR44Mix1, and Ear Monitor associated with UR44Mix2)
3. Project --> New Audio Track
4. Open track inspector
5. Hover mouse over Output routing control. What tool tip do you see?
6. Act out the tool tip as specified in it.
a. Are you able to map the Track onto multiple Output Busses?
b. Does the UI provide user feedback that multiple Output Busses are now being routed?

If you can achieve multiple output routings in the UI, the next step is to test that it actually does the routings.
7. Save the Project, and Quit Cubase.
8 Fire up the UR44 dspMixFx program. Assign Mix2 to Headphones 2 output. Exit dspMixFx.

9. Re-open the Cubase Project. Create 3 Tracks, all having the same input bus, but:
- one output-routed to just Stereo Out
- one output-routed to just Ear Monitor
- one output-routed to BOTH Stereo Out and Ear Monitor

10. Using an input to the UR44, monitor each track one at a time, listen to the UR44 headphone2 output to
confirm the specified output routing

Test Multiple Routings

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3297
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by peakae »

Use control room for that kind of routing.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

pbinCA
New Member
Posts: 16
Joined: Wed Mar 11, 2015 2:23 am
Contact:

Re: Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by pbinCA »

Sorry, I forgot to mention I'm using Cubase Elements 9 (on the Mac).

What is control room? Is it in the Elements version?

I'm pointing out a UI bug to the Steinberg team...in Elements 9. A workaround would be good, but I don't
recognize the term "control room". Is that in the Elements version?

User avatar
Novikthewise
Member
Posts: 313
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Contact:

Re: Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by Novikthewise »

Elements doesn't have the control room nor does it have direct routing. The only thing you can do is to use sends for this purpose.
Last edited by Novikthewise on Fri Jun 09, 2017 2:50 pm, edited 1 time in total.
StudioPC: Core i7 2600, 16GB DDR-1333 RAM, Asus P8H67 m-Evo REV.3, Win 7 64Bit Home Premium, Cubase 8.5.20 64bit, Halion 5.1.1, Halion Sonic 2, Wavelab 9.0.25,

Mobile: HP Elitebook 8460p I5 2540m 8GB RAM Win 7 Pro 64bit, Cubase Elements 8.0.40

pbinCA
New Member
Posts: 16
Joined: Wed Mar 11, 2015 2:23 am
Contact:

Re: Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by pbinCA »

Thanks for the clarification about Elements. In that case, there is a UI bug, the tool tip given when hovering over the Output routing is erroneous, and should be eliminated from the Elements version.

That said, Elements does allow rudimentary Output Routing. I created a Ear Monitor output bus (associated with UR44 Headphone 2), and can assign an Audio Track to be routed to either Stereo Out or Ear Monitor. If you want to have an Audio Track routed to BOTH busses, there is a workaround....you create a duplicate for each track to be sent to BOTH, and then assign each track its own Output Bus.

User avatar
Novikthewise
Member
Posts: 313
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Contact:

Re: Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by Novikthewise »

I am not familiar with mac keyboard layout but if "option" is the same as "Alt" on Windows than you missunderstand the meaning of this tool tip. It doesn't mean you can route a single track to different outputs at once. its actually the other way round. It means you can route several selected tracks to the same output/Groupbus/Effectbus simultaniously.

And like i said allready. You don't need to duplicate the track. You can use Sends for that. Sends can be routed to every output channel that has been assigned in the vst connection settings.
StudioPC: Core i7 2600, 16GB DDR-1333 RAM, Asus P8H67 m-Evo REV.3, Win 7 64Bit Home Premium, Cubase 8.5.20 64bit, Halion 5.1.1, Halion Sonic 2, Wavelab 9.0.25,

Mobile: HP Elitebook 8460p I5 2540m 8GB RAM Win 7 Pro 64bit, Cubase Elements 8.0.40

pbinCA
New Member
Posts: 16
Joined: Wed Mar 11, 2015 2:23 am
Contact:

Re: Audio Track Output Routing to all busses isn't possible

Post by pbinCA »

Thanks, Novik....the Sends fx works great and solves the problem. No need to duplicate a track.

Steinberg developers: You may want to change the Tool Tip associated with the Output routing widget...
something like "For multiple output bus routing, use the Sends effect."

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest