Difficulty recording acoustic guitar

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
Don Kejser
New Member
Posts: 9
Joined: Wed May 11, 2016 4:14 pm
Contact:

Difficulty recording acoustic guitar

Post by Don Kejser »

Hi.

I have Elements 8, Steinberg CI1 and the t.bone SC-300 mic.
When I speak into the mic I can clearly hear myself, and when using it on Skype others can hear what happens in the other end of my room. But when I record from my western guitar, the sound is really low. I have to put the guitar in almost point blank of the mic and still, Cubase only records when I hit the strings. But short after I've hit the strings the sound isn't recording, even though the guitar is clearly still generating lots of sound (hope this explanation makes sense).

Do you have any idea what I can do?

Cheers.

Don Kejser
New Member
Posts: 9
Joined: Wed May 11, 2016 4:14 pm
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by Don Kejser »

I short update: apparently this happens when recording my electric guitar too. This have not happened before.

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4613
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by raino »

You should experiment with mic placement.

The mic you have has a super cardioid response pattern. That means it will pickup sound that arrives at it from one direction very well, but from a different direction it won't pickup much sound.
https://www.google.com/search?q=microph ... e&ie=UTF-8

Also where the mic is placed relative to different parts of the guitar (e.g. soundhole, bridge, etc.) will greatly effect the sound.
https://www.google.com/search?q=microph ... c%20guitar

Finally you don't by chance have a gate inserted on your input channel? If so try turning it off.
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, Groove Agent 5, WaveLab Pro 10, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Latest: Bawdy Politik https://rodgerraino.bandcamp.com/releases

stingray
Senior Member
Posts: 1193
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:55 am
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by stingray »

raino wrote:Finally you don't by chance have a gate inserted on your input channel? If so try turning it off.
Ditto. From the description it sounds like a gate.

Don Kejser
New Member
Posts: 9
Joined: Wed May 11, 2016 4:14 pm
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by Don Kejser »

Thanks for the quick responses.

I will try the mic placement thing tomorrow.

Tbh, I'm not quite sure what a "gate" is in this circumstance. Care to explain what it is and where I can turn it on/off?

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by Grim »

The noise gate being suggested would be a plugin in an insert on the channel you are recording to or on the input channel inserts.
If you are using a template there may have been a gate already inserted or if you are using a guitar amp vst for example it may have a built in gate.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4613
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by raino »

Don Kejser wrote:Thanks for the quick responses.

I will try the mic placement thing tomorrow.

Tbh, I'm not quite sure what a "gate" is in this circumstance. Care to explain what it is and where I can turn it on/off?
A gate (aka noise gate) is a fancy automatic on/off switch. It turns on when the signal coming in is louder than a certain level that you can set. And it turns off when it's below that level. For example a guitar amp often generates a bunch of noise even when not being played, which generally you don't want to record. A gate will only let the signal through when the guitar is actually being played, thus keeping out the unwanted noise. But if it is not setup correctly it could also cut out some of what the guitar is playing. Here's a detailed description https://en.wikipedia.org/wiki/Noise_gate

Like Grim said it would be on an insert. Just turn it off like any insert. Or open it and learn how to set it properly. ;)

A gate is your most likely culprit (but you should still play with mic placement to get the best sound).
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, Groove Agent 5, WaveLab Pro 10, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Latest: Bawdy Politik https://rodgerraino.bandcamp.com/releases

User avatar
matjones
Senior Member
Posts: 1328
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:44 pm
Location: Here....
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by matjones »

Regarding mic placement....you might find it worth watching these 3 short videos first......https://www.youtube.com/watch?v=aivxxQLK9Qw
Cubase 10.5.12 Asus Z390-Plus, i9 9900 @ (3.7) 5GHz, 64GB DDR4 3000Mhz RAM, RME Multiface II PCIe, SSL Alpha Channel/Fusion, UAD2 Octo/Solo/Quad, UA6176, Neve 8801/8803, Loads of plugs, WL10, Melodyne Studio 5, Arturia VC7, iZotope MPS, Eventide XI, Various toys, Telefunken, Neumann, AKG, Austrian Audio, Sontronics, Shure Mics, Adam A7X and Avantone monitors, AKG K702, ATH-M70x, Nektar P6, Warwick, Spector Basses, Gibson Les Paul Studio & loads of other junk.


Minds are like parachutes, they work best when they're open.

Don Kejser
New Member
Posts: 9
Joined: Wed May 11, 2016 4:14 pm
Contact:

Re: Difficulty recording acoustic guitar

Post by Don Kejser »

Thank you! The mic placement is nice, and I found the noise gate :)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests