Using wavelab without USB eLicencer?

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
mqtthiqs
New Member
Posts: 2
Joined: Thu May 02, 2019 10:34 pm
Contact:

Using wavelab without USB eLicencer?

Post by mqtthiqs »

Hello,
I am rather sure this has been discussed at length before, but I can't seem to find a clear answer to this question:

Can I run Wavelab 9.5 on a mac without having the USB dongle plugged in?

Getting one and plugging it once for installation and licence transfer to a "Soft-eLicenser" (not really sure what this is) would be ok, but carrying the dongle around with my laptop is a showstopper. Right now it is the only thing that prevents me from buying it.

Sorry again for the basic question, and thanks in advance for any help.
-m

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2778
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by Justin P »

I think you'll find the definitive answer to be "no". WaveLab Elements can run without the USB eLicenser via the Soft-eLicenser but not Pro.

I agree that it's not a great idea to have even the demo of WaveLab Pro require a dongle. I've known this to prevent users from even trying the demo.

I'm not anti-dongle but this is a reality in 2019. People want instant and easy access. Usually when I'm on my laptop and I receive some potential files to master, I have to open them in RX to analyze them and make sure all is good, but would prefer to do it in WaveLab Pro.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

zoundman
Junior Member
Posts: 120
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:29 am
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by zoundman »

It feels really good on a Monday morning when you're ready to hit it only to realize you forgot your plethora of dongles at home that you took for the weekend "just in case" and didn't even use . . . 0_o
Cheers

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2778
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by Justin P »

According to Bob Katz, this will work with the Steinberg eLicenser if configured correctly:

https://www.virtualhere.com/home

It could be something worth looking into.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

mqtthiqs
New Member
Posts: 2
Joined: Thu May 02, 2019 10:34 pm
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by mqtthiqs »

Hi all, thank you for your responses.
It'll be a pass for me then. Such a shame, WL sounds like exactly what I need...

jconstantine
Member
Posts: 297
Joined: Thu Dec 16, 2010 1:02 am
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by jconstantine »

I have Wavelab Elements 9.5 in the usb dongle but can´t transfer to the e-licenser on my mac to avoid the usb dongle which always forget everywhere.
Windows 10 64 ,i7 7700k 4.2 Ghz,32 RAM DDR4,Asus Prime Z270-A ,Nvidia GForce GT710,SSD 250 GB,RME UFX+,RME AIO,Apollo 8,Macbook Air i5 2017,Cubase Pro 10, Wavelab 9.5, Halion 6, GA4,Pro Tools 12.8, UAD 2, SSL Native, Waves Gold,hardware synths & samplers.
Kronos2, Avid Artist Mix,Yamaha 01v96i,NS10,Behritone,Genelec 8050a and VXT8

spin
Junior Member
Posts: 77
Joined: Mon Jul 03, 2017 3:49 pm
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by spin »

I'm also considering buying WaveLab... but the USB dongle is such a nuissance... NO pro app I use relies on such a disgusting thing.

PG
Moderator
Posts: 7890
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by PG »

NO pro app I use relies on such a disgusting thing.
What about protools?... ;)
Philippe

Rat
Member
Posts: 812
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by Rat »

spin wrote:
Sat Apr 25, 2020 1:00 pm
I'm also considering buying WaveLab... but the USB dongle is such a nuissance... NO pro app I use relies on such a disgusting thing.
Except Sequoia and I think SADiE My ProTools system (sure you can try and rely on iLok cloud but good luck with that if there's no internet connection).
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Studio: Windows 10 Pro, Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

Laptop: Windows 10 Pro, Razer Blade Gaming Intel Core i7 8750H 6 cores/12 threads 4.1GHz CPU, 16 GB RAM SSD & HHD Denon DA10

WaveLab 9.5 and 10 Pro current release, iLok, Weiss

NoKi
Junior Member
Posts: 70
Joined: Thu Apr 11, 2013 12:54 pm
Contact:

Re: Using wavelab without USB eLicencer?

Post by NoKi »

Justin P wrote:
Sat May 04, 2019 4:12 am
According to Bob Katz, this will work with the Steinberg eLicenser if configured correctly:

https://www.virtualhere.com/home

It could be something worth looking into.
I'm using Virtualhere for about half a year now and it is really working great, even remotely through the internet. I have an eLicenser and an iLok plugged into my Synology NAS.
Really happy with it. No more dongle hassle :-)

Nils

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests