Accelerando/Ritardando in Metronom?

Post general topics related to Nuendo 10 here.
Post Reply
User avatar
Big K
Member
Posts: 598
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:55 pm
Contact:

Accelerando/Ritardando in Metronom?

Post by Big K »

Hello Friends
I rarely work with this Metronom other than with the standart settings.
But lately I came across a recording where Accelerandos and Ritardandos with the click would have been helpful.
My Question, can Nuendo's Metronom be adjusted to perform smooth Accelerandos/Ritardandos?
Classic guys do this all the time... So, would be good to know, if this is possible in an easy way...

Servus, Big K
Nuendo 10, WaveLab 9.5, RME, UAD, PoCo, Win10/64 bit, PC i7 3930K, 16GB RAM, Intensity Pro, Melodyne 5, Spectrasonics, VSL, All Brainworx & Plugin Alliance, Genelec 1031 for 5.1, Quested HQ 210, NS10s, sevaW lla, LAWO, Neumanns, Brauners, Sennheisers, Schoeps, Sony DASH3324S, 42 RUs of classic hardware, professionally build and designed studio acoustics. SB-User since Cubase 2.0, Nuendo 1.5, WaveLab 1.5 ...

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1504
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Accelerando/Ritardando in Metronom?

Post by fenderchris »

You can do this with the Tempo Track. By entering Tempo Points and using 'Ramp' mode the tempo will accelerate or decelerate smoothly between points. Note: Tempo Points Type (Ramp or Jump) can be set separately for each Tempo Point. For example, one section could have a gradual Accelerando and then there could be sudden jump back to the original tempo.

By carefully placing the start and end tempo points you should be able to get it to do what you want.

The click will follow all changes.

It's a bit like volume automation, but for tempo. Using the Draw tool to drag vertically and horizontally Tempo Points can entered just like volume automation.

It works for me, hope it works for you too.
Chris

The Archers - give it a rest already!

OS: Windows-10 Pro 64-bit v.2004.
PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.
Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).
Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.
Software: Nuendo-8.1.10, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

User avatar
Big K
Member
Posts: 598
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Accelerando/Ritardando in Metronom?

Post by Big K »

Thanks Chris
I know tempo track, but did not play with it much, yet.. Mistake...
If Metronom can't do the trick, I suppose, this feature will.
I werf' mi amoi drauf.

Servus, Big K
Nuendo 10, WaveLab 9.5, RME, UAD, PoCo, Win10/64 bit, PC i7 3930K, 16GB RAM, Intensity Pro, Melodyne 5, Spectrasonics, VSL, All Brainworx & Plugin Alliance, Genelec 1031 for 5.1, Quested HQ 210, NS10s, sevaW lla, LAWO, Neumanns, Brauners, Sennheisers, Schoeps, Sony DASH3324S, 42 RUs of classic hardware, professionally build and designed studio acoustics. SB-User since Cubase 2.0, Nuendo 1.5, WaveLab 1.5 ...

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1504
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Accelerando/Ritardando in Metronom?

Post by fenderchris »

Big K wrote:
Fri Jul 17, 2020 1:58 pm
Thanks Chris
I know tempo track, but did not play with it much, yet.. Mistake...
If Metronom can't do the trick, I suppose, this feature will.
I werf' mi amoi drauf.

Servus, Big K
Leiwand Oida!
Chris

The Archers - give it a rest already!

OS: Windows-10 Pro 64-bit v.2004.
PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.
Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).
Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.
Software: Nuendo-8.1.10, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest