problem with "lock frame"

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
Post Reply
HeiPet
Member
Posts: 719
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:41 pm
Contact:

problem with "lock frame"

Post by HeiPet »

Follwoing suituation:
Page 3 starts with a frame break and the property for staff spacing is set to a different value.
When I use "lock frame" on page 2, the frame break on page 3 get's overriden and my settings are lost.
Would be great, if Dorico could keep the settings for page 3.

Rob Tuley
Grand Senior Member
Posts: 3920
Joined: Fri May 20, 2016 12:41 am

Re: problem with "lock frame"

Post by Rob Tuley »

"Lock frame" is just a quick way to create two frame breaks and set the "wait for next frame break" property on the first one.

If you already have the frame break at the start of page 3, just create a frame break at the start of page 2 and set the "wait for next frame break" property yourself.

HeiPet
Member
Posts: 719
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:41 pm
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by HeiPet »

But than I also have to create all the system breaks manually, that lock frame creates.

User avatar
pianoleo
Grand Master
Posts: 8004
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by pianoleo »

Indeed. On the other hand, if you’re at the point at which you’re locking frames, you probably don’t actually need to lock systems.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

HeiPet
Member
Posts: 719
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:41 pm
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by HeiPet »

I sometimes use lock frame very late in the production progress, when I make some changes in the note spacing and doesn't want Dorico to change the systems anymore. Especially near the end of a flow, changing the note spacing can have some unpredictable changes in the last systems.

User avatar
pianoleo
Grand Master
Posts: 8004
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by pianoleo »

In that case, don’t try to combine existing frame/system breaks with the lock buttons - use one or the other.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

HeiPet
Member
Posts: 719
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:41 pm
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by HeiPet »

I'm just asking for some improvements with frame and system breaks. I would prefer, if using these functions would take existing breaks into account. I create al lot of collections with a lot of flows and very different pieces. Therefore I often don't know in the beginning, what I will need in the end.
Dorcio seems to calulate systems and note spacing different, when it calculates a whole page or e.g. just the last to systems of a page. Dorico adds systems breaks, when you edit the note spacing. When I change the note spacing e.g. on a page with 6 systems in system 4, Dorico often changes the layout of system 5 and 6, where I get more bars in system 5 and less bars in system 6. Therefore I need to lock these systems and locking the page is the easiest and fastest way to do this. And when I - as in my case - need to set a frame break on page 3, because I want to change the staff size, I don't have a choice not use a break for this.
What is the point of having these great lock functions, when one can't use them in many cases?

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 18289
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by Daniel at Steinberg »

I agree that Dorico should maintain the value of the 'Space size' property when it has to replace a break as part of a lock or "make into" operation, and we'll take care of this.

HeiPet
Member
Posts: 719
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:41 pm
Contact:

Re: problem with "lock frame"

Post by HeiPet »

Thank you!

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: andgle, BassoContinuo, Google [Bot], sakasuri and 12 guests