Another Noob Question: Unlinking Clips in Montage

Post questions and find answers on our latest WaveLab releases here.
Post Reply
User avatar
suntower
Senior Member
Posts: 1845
Joined: Mon Feb 07, 2011 7:53 am
Location: Seattle/Dublin
Contact:

Another Noob Question: Unlinking Clips in Montage

Post by suntower »

What is the key command/function/menu that links and unlinks clips.
When I move clips. =sometimes= all the clips to the right go along for the ride. Sometimes it moves independently.

It's just that this is -exactly- the kind of frustration I run into by only using WL every so often.

TIA.

---JC
Primary: i7960 16gb RAM, SSD, 3 3TB HD, Win10 Pro
Second: Sandybridge 16gb RAM 3 3TB HD, Win10 Pro
Laptop: HP Pavilion i5, 8GB RAM 7200RPM, Cubase Pro 10, iCPro, WL9.5, Win 10
Vienna Ensemble5, VSL, NI Komplete, EWQLSO, LASS, Embertone, Arturia, Waves, Soundtoys etc. CME UF8, Roland TD-12 VDrums

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2730
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Another Noob Question: Unlinking Clips in Montage

Post by Justin P »

In the montage, Ripple mode determines if all the clips to the right move or not. You can turn it on globally, montage per track, or turn it off. I have it on 99% of the time but now and then I need to turn it off.

I can't remember if there are factory shortcuts to change the Ripple settings but I definitely programmed my own shortcuts.

You may also want to make sure Auto-Grouping is off. I don't care for that feature and have never used it, it seems to just get in the way.

Anyway, here is where you find the Ripple setting:
Attachments
Screen Shot 2020-06-27 at 9.06.37 PM.png
(209.51 KiB) Not downloaded yet
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

User avatar
suntower
Senior Member
Posts: 1845
Joined: Mon Feb 07, 2011 7:53 am
Location: Seattle/Dublin
Contact:

Re: Another Noob Question: Unlinking Clips in Montage

Post by suntower »

Thanks. I never would've thought to search for 'Ripple'. But it -sort- of makes sense.
Primary: i7960 16gb RAM, SSD, 3 3TB HD, Win10 Pro
Second: Sandybridge 16gb RAM 3 3TB HD, Win10 Pro
Laptop: HP Pavilion i5, 8GB RAM 7200RPM, Cubase Pro 10, iCPro, WL9.5, Win 10
Vienna Ensemble5, VSL, NI Komplete, EWQLSO, LASS, Embertone, Arturia, Waves, Soundtoys etc. CME UF8, Roland TD-12 VDrums

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 10 | WaveLab Elements 10”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests