Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post general topics related to Nuendo 10 here.
Post Reply
chetd
Junior Member
Posts: 59
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by chetd »

I confirmed all tracks are in musical mode but when I adjust project to follow tempo & bump the tempo up, things are simply NOT aligning.

I'm wondering, could this problem be the result of ...because while the project plays well with my original tempo track / click at 93.8 BPM ...not every instrument "by choice" (ie: kick or snare or bass etc) is perfectly "on the grid" ?


In other words,
I originally nudged a kick or snare or whatever back or forth a hair on the Original tempo grid to adjust for feel ....& then later at mix time realized the song would be better if the tempo was bumped up a bit.
I then went into Musical mode and adjusted the project to follow tempo, and bumped BPM up to 97 BPM ...but things do not line up correctly.


Much thanks for any insights.

chetd
Junior Member
Posts: 59
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by chetd »

Mucho appreciate any tips. Bumping up a tracks BPM effectively, and least destructive artifact-wise ..anyone?

Getalife2
Member
Posts: 675
Joined: Sat May 24, 2014 3:32 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by Getalife2 »

All of the audio files being used MUST have their original tempo entered correctly in the Tempo field in the Pool. Most,but not all, commercially sold samples have that info embedded. If the file/sample is from a source (including another song) that does not embed tempo, you will have to find and enter it for things to work as they should.
N10.3 - i7 5960X/32 GB at 4.3GHz with x7 SSDs - Win 7 Pro 64bit - 2x RME MADI - 3X UAD-2 Quad - VEP

Sugar
Junior Member
Posts: 185
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:44 am
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by Sugar »

chetd wrote:
Sat Jun 27, 2020 9:56 pm
(...) when I adjust project to follow tempo & bump the tempo up, things are simply NOT aligning.(...)
what do you mean by this? Did you work initially without the tempo track on?
It looks like you should start with making a simple test project, just to help you understand how the tempo track works with midi and audio events.
See if you can replicate the same problem.

chetd
Junior Member
Posts: 59
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by chetd »

Getalife2 wrote:
Mon Jun 29, 2020 5:15 pm
All of the audio files being used MUST have their original tempo entered correctly in the Tempo field in the Pool. Most,but not all, commercially sold samples have that info embedded. If the file/sample is from a source (including another song) that does not embed tempo, you will have to find and enter it for things to work as they should.

I recorded my original files using the projects click as a guide at 93.8 bpm. Does the pool "automatically enter the files tempo in the pool if you're in sync with the tracks bpm ?

I spoke w/ Steinberg support but never was this point mentioned. I'm out of town till wen but will have to check on that when back.
Thanks.
Last edited by chetd on Tue Jun 30, 2020 12:36 am, edited 2 times in total.

chetd
Junior Member
Posts: 59
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by chetd »

Sugar wrote:
Mon Jun 29, 2020 7:45 pm
chetd wrote:
Sat Jun 27, 2020 9:56 pm
(...) when I adjust project to follow tempo & bump the tempo up, things are simply NOT aligning.(...)
what do you mean by this? Did you work initially without the tempo track on?
It looks like you should start with making a simple test project, just to help you understand how the tempo track works with midi and audio events.
See if you can replicate the same problem.
I worked initially "with the click on and set to 93.8 bpm". I did not however insert an actual "tempo track" till after recording further tracks and realizing I might want to bump it up a few bpm's.
Thanks.

chetd
Junior Member
Posts: 59
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by chetd »

Would be thankful If any kind folks could weigh in, let me ask this way...

If one uses a "click as a guide but" tends to NOT follow exactly or, line up tracks exactly on the bars/beats grid (ie; for feel a little before or ahead at times)... Is there Then a way to slightly speed up or, slow down ones tracks at a later time ?

It seemingly does not work for me to go into musical mode and make broad changes as I said, IF my tracks are very close yet, not "synced perfectly" to the grid to begin with.

Maybe there's a 3rd party plug or...? Some way of doing these full track tempo tweaks WITHOUT aquiessing to lining all tracks up to grid ?

Maybe I'm missing something and apologies as I'm not super deep into many of NU functionality but, Please share thoughts. ie; help! ;)

It's important for me as a mixer to be able to bump up or down the bpm a few but, again, Not all tracks I'm working with followed the tempo click perfectly to begin with...IF at all.

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1499
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by fenderchris »

Go back to the Pool and make sure that all audio files have an [X] in the Musical Mode column. Then play the project again.
Chris

The Archers - give it a rest already!

OS: Windows-10 Pro 64-bit v.1903.
PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.
Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).
Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.
Software: Nuendo-8.1.10, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

chetd
Junior Member
Posts: 59
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by chetd »

fenderchris wrote:
Sat Jul 04, 2020 5:11 pm
Go back to the Pool and make sure that all audio files have an [X] in the Musical Mode column. Then play the project again.
Thanks Chris. That's however the first thing I did and made sure of it being set that way.
Yet still. things don't line up correctly.

My only guess is as I mentioned, because this projects tracks do not follow the tempos bpm grid "exactly" ...they use it as a guide &
"float around it" lets say.

noeqplease
New Member
Posts: 27
Joined: Sun Jun 14, 2020 5:05 pm
Contact:

Re: Changing a Projects tempo in musical mode not working

Post by noeqplease »

A suggestion:

If you want to up the tempo of the entire mix, do it TO THE MIX file.

IE mixdown your tracks, then in a new empty session, import your MIX only, and up its tempo.
Macbook Pro 2019, i9 2.3GHz 8 core Intel, Mac OSX 10.15.6, 16GB RAM, LaCie 4TB audio drive, Nuendo 10.3

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: fenderchris and 3 guests