Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 can be posted here.
User avatar
thebabegrand
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:29 am
Location: Lebanon
Contact:

Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by thebabegrand »

Hi,
I have a suggestion regarding the buttons on the tool-strip (when you hold right click) in Cubase Pro 10.5.

EDIT: This won't remove the Right-click release behavior to get back to the selection tool from previously selected tool. It will act the same it's just arranged differently to reduce mouse traveling distance.


When I’m editing I find myself using the tool-strip a lot - it’s a very fast tool - by making all the buttons equidistant from the center by arranging them in a circular way, it would make them all accessible within the same traveling distance from the center when you right click.

Please check my design in the picture attached below.
Excuse the bad looks of the circle I’m sure Steinberg designers will do a better job than me but you get the idea.

I hope you like my idea,

Sincerely,
Simon
Attachments
EQUIDISTANT TOOLSTRIP.jpg
Equidistant Tool strip Buttons
(259.15 KiB) Not downloaded yet
Last edited by thebabegrand on Mon Jul 13, 2020 10:20 am, edited 1 time in total.
Cubase 10.5, Focusrite 18i20 (3rd Gen)
Windows 10 Home, i7-8700K, 32GB RAM, EVO 860, nVidia 1080ti

User avatar
Rommelaar
Member
Posts: 289
Joined: Sat Jan 11, 2014 4:09 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by Rommelaar »

This would be awesome to use together with the Microsoft surface dail https://www.bing.com/videos/search?q=mi ... &FORM=VIRE
Rig: AMD Ryzen 3900X, Gigabyte x570 Aorus Master, Corsair LPX DDR4 128 GB RAM, Samsung 34" C34F791, Asus ROG AMD RX 5700XT, Windows 10 Pro
Audio hardware:KRK Rokit 6, Steinberg UR44 / CMC: AI, 4xFD, CH, QC, TP, PD, Waldorf Blofeld & Pulse 2, ZOOM H6, Akai MAX49, Akai MPD226
Software: Cubase Pro 10.5, Nuendo 10.3, Wavelab Pro 10 , Dorico 3.5, Spectralayers, RapidComposer v3.84
Favourite plugin developers: Fabfilter, Image Line, Spectrasonics, Steinberg, Synapse audio, Vengeance sound, Waldorf, Zynaptiq

djgraver
Member
Posts: 526
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by djgraver »

+1!
Great idea !
Win10 x64;Core i5-4670;16GB RAM;SSD system HDD library;Nvidia 1050Ti 4GB
Cubase (always last update)

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3258
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by peakae »

+1
Why not, can’t think of any negatives by doing that ?
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

lovegames
Senior Member
Posts: 1222
Joined: Fri Sep 27, 2019 9:38 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by lovegames »

+1

you missed the selection tool though, perhaps it could be a center ring.

Image

audiosprite
Junior Member
Posts: 81
Joined: Mon Aug 08, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by audiosprite »

dont do this, i dont personally want it and this would cost resources on things i want
Last edited by audiosprite on Mon Jan 27, 2020 5:05 pm, edited 1 time in total.
cubase 10.5 pro // windows 10

audiosprite
Junior Member
Posts: 81
Joined: Mon Aug 08, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by audiosprite »

i actually think this would be great @thebabegrand just processing the fact that ^ this is something people actually post on here
cubase 10.5 pro // windows 10

mk1x86
Junior Member
Posts: 87
Joined: Mon Feb 26, 2018 1:32 am
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by mk1x86 »

audiosprite wrote:
Mon Jan 27, 2020 4:57 pm
dont do this, i dont personally want it and this would cost resources on things i want
This is your take on this? :shock:

I think it's a great idea. Many modern software uses this kind of menu (most Autodesk applications for all I know) and there've been a lot of threads on getting back the old 2-line toolstrip. This would be even better. Could also get rid of the "hold for more options for this tool" action and just expand the ring.
Cubase Pro 10.0.30
Behringer UMC404HD
Windows 10

audiosprite
Junior Member
Posts: 81
Joined: Mon Aug 08, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by audiosprite »

mk1x86 wrote:
Tue Jan 28, 2020 9:39 am
audiosprite wrote:
Mon Jan 27, 2020 4:57 pm
dont do this, i dont personally want it and this would cost resources on things i want
This is your take on this? :shock:

I think it's a great idea. Many modern software uses this kind of menu (most Autodesk applications for all I know) and there've been a lot of threads on getting back the old 2-line toolstrip. This would be even better. Could also get rid of the "hold for more options for this tool" action and just expand the ring.
nah i actually think it's an awesome idea. just saw someone ITT post that on a different feature i liked and had a laugh
cubase 10.5 pro // windows 10

User avatar
thebabegrand
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:29 am
Location: Lebanon
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by thebabegrand »

lovegames wrote:
Sun Jan 26, 2020 10:25 pm
+1

you missed the selection tool though, perhaps it could be a center ring.

Image
Yes that's what I intended the center for the selection tool and the combined selection tool. Thanks for 1up this!
Cubase 10.5, Focusrite 18i20 (3rd Gen)
Windows 10 Home, i7-8700K, 32GB RAM, EVO 860, nVidia 1080ti

User avatar
thebabegrand
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:29 am
Location: Lebanon
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by thebabegrand »

Thanks everyone!
Cubase 10.5, Focusrite 18i20 (3rd Gen)
Windows 10 Home, i7-8700K, 32GB RAM, EVO 860, nVidia 1080ti

kostal
Junior Member
Posts: 193
Joined: Sun Sep 14, 2014 4:28 am
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by kostal »

Cool idea. But let there be an option to the old way--I like this but it feels like a horoscope chart :)

Jari Junttila
Member
Posts: 237
Joined: Tue Oct 25, 2011 2:35 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by Jari Junttila »

+1 looks really good
Format c:

tims
New Member
Posts: 4
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:36 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by tims »

It's a good idea. +1

Phazeman
New Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 04, 2020 2:15 am
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by Phazeman »

Definitely would like to see this in the future. Very good idea

MJM PRO AUDIO
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Jul 12, 2020 4:45 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by MJM PRO AUDIO »

Fantastic idea! I've always just used the number keys, but this might actually get me using the right click menu!

MichaelUA
New Member
Posts: 6
Joined: Fri Feb 08, 2013 9:59 am
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by MichaelUA »

I agree. This would be extra convenient tool. And perhaps to add a transparecy to it.

User avatar
thebabegrand
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:29 am
Location: Lebanon
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by thebabegrand »

MichaelUA wrote:
Sun Jul 12, 2020 5:51 pm
I agree. This would be extra convenient tool. And perhaps to add a transparecy to it.
Yes transparency will definitely help thanks for the great suggestion!
Cubase 10.5, Focusrite 18i20 (3rd Gen)
Windows 10 Home, i7-8700K, 32GB RAM, EVO 860, nVidia 1080ti

cedriferitan
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Aug 26, 2019 5:22 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by cedriferitan »

+1

Also, the ability to switch in Cubase's Preferences between new vs old tool strip would be great for those who are a little more conservative.

User avatar
Karim Bizid
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Jul 12, 2020 8:17 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by Karim Bizid »

I think this is a great idea!

This will be more accessible without really looking which eventually would speedup the process.

tonewarp
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by tonewarp »

One more vote!! Brilliant!

redpola
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Mar 18, 2016 6:47 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by redpola »

+1

carllewis1989
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Jun 03, 2019 9:54 am
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by carllewis1989 »

+1 This feature would be really useful and would improve my workflow. Great idea. An option to colour code the different tools would be helpful for some too I'm sure.

Mrgetsliding
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jun 29, 2014 9:25 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by Mrgetsliding »

I would like to try it. I would also like the option to go back to the standard toolbar if I want.

atlanta
New Member
Posts: 44
Joined: Thu Feb 18, 2016 7:07 pm
Contact:

Re: Equidistant Tool strip Buttons in Cubase 10.5

Post by atlanta »

+1
Cubase 10, Cubase Pro 9.5.4.1, 2013 MBP 15" - 10.13.6 , 16 Gigs RAM , Apollo Twin Duo , MR816csx , CC121

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests