Rename Plug-ins.

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 can be posted here.
User avatar
SF_Green
Member
Posts: 238
Joined: Wed Jul 17, 2013 1:47 pm
Location: San Francisco
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by SF_Green »

+1 rename or alias. Don't need it for all plugins but when you do need it it's very helpful.
Cubase Pro 10.5.12, Wavelab Elements 10.0.20, Live 10.1 Suite, Reason 10.4, SonarPt-2017.10, Finale 25, Komplete12 Ult, Omnisphere 2.6, BFD3, ARP Omni, many things with strings.
RME FireFace 800 (D 3.125, fw 2.77), Adam A7X, UAD-2 Quad, NI Komplete Kontrol S88 Mk2, A-800 PRO, CC121, Alesis QS7.1, Arturia BeatStep Pro, Maschine MkII, POD HD500
Ryzen9 3950X, ASrock 570X Extreme4, Win 10 Pro x64 v1909, 32Gb CorsairDDR4-3600
GeForce GTX 950 (442.74), NVM SSD 500Gb (OS), SATA 3 & 1.5Tb
GrSltz My Studio

bt-studio
New Member
Posts: 28
Joined: Mon May 12, 2014 9:29 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by bt-studio »

+1

User avatar
Panther
Junior Member
Posts: 57
Joined: Thu Dec 14, 2017 4:33 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Panther »

[cough]bump[/cough]
Jorge Ruiz wrote:
Tue Nov 20, 2018 2:01 pm
+1. We have been asking for this for years:

viewtopic.php?f=252&t=107688&p=590484#p590484
viewtopic.php?f=228&t=80941
Things are moving along nicely... if you're not in a hurry to get somewhere.
  • Cubase Pro 9.5.50 on Windows 7 Pro (x64)

Dodecadence
New Member
Posts: 32
Joined: Sun Apr 24, 2016 11:15 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Dodecadence »

Panther wrote:
Thu Jan 24, 2019 3:37 pm
Dodecadence wrote:
Thu Jan 24, 2019 10:15 am
Does anyone have any experience with update-compatibilty - both on fabfilter's and the cubase's side? i really don't wanna risk messing anything up.
Aside having to redo the short name version of an updated plugin, I have not encountered any problems at all with this method. Mind you, I have not updated my Cubase 9.5.41 to version 10. When and if I do, I will be renaming them all again (I don't have many plugins making this process quite easy and fast). If you do go ahead with this, make a backup of said file before you begin. 8-)
A quick update for anyone going for the afore-mentioned work-around of renaming plugins via the vst3plugins.xml.

Afterall, this is NOT update-compatible with Fabfilter Plugins! I just updated all FF plugs whereupon Cubase didn't find them anymore. What I probably should have done before updating, is reverting the plugin names to their default ones so the FF-installer can replace the plugin-paths, and not create double references in the XML which happened in my case.
I ended up un- & re-installing FF plugs and renaming them, and now everything is working again. A tedious process all in all, though. Hence it would really be great if Steinberg would implement this in the near future.
Cubase Pro v10.5.0 | Win7 Pro x64 | Gigabyte X99-UD4P-CF | Core i7 5960X @3.0 GHz | 32Gb RAM | 4x1Tb SSD (Projects/VSTi), 4Tb HDD (Audio/Video) | NVIDIA GTX 960 @4GB | 4 Monitors: 2x 1920x1080 (27"/42"), 2x 1920x1200 (24") | RME UCX, Steinberg CMC AI & CH, Novation Impulse 61 & Bass Station II, Yamaha P-80, Avid Eleven Rack, Softube Console 1 | Cubase user since 2009

DRDRDR
Junior Member
Posts: 153
Joined: Thu Aug 04, 2011 2:20 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by DRDRDR »

+1

PeterP_swe
New Member
Posts: 17
Joined: Sun Nov 18, 2018 2:57 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by PeterP_swe »

+1

john charles
New Member
Posts: 43
Joined: Sun Feb 24, 2013 1:32 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by john charles »

+1

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3262
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by peakae »

A simple AKA (Also Known As) column in the plugin manager, where you can type any txt you want to see instead of the plugins real name.
If empty no changes are made.
Easy to manage and have many plugins in view, when trying to come up with unique names that are not already in use.
Nothing fancy just simple and workable.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

In_Stereo
Senior Member
Posts: 1530
Joined: Wed Oct 12, 2016 6:21 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by In_Stereo »

+1

This will make be a real difference, especially with many plugin manufacturers having their company name take up most or all of the plug-in title space, like FabFilter and Unfiltered Audio among others.
Latest Cubase 10.5, Windows 10 Pro 64-bit, i9 10920x 12-core 4.8gHz, 128 gigs RAM, AMD RX-550 , plugins galore, some hardware, a bunch of real instruments and synths, Apollo 8 TB, etc., etc., and two cats

User avatar
Orbit-50
Junior Member
Posts: 67
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:00 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Orbit-50 »

I can't say that I haven't thought about how cool that feature would be, so yeah. +1
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Alienware i7 R3 loaded with billions of DAWS and plugins.

User avatar
Home Studio 87
Member
Posts: 810
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:32 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Home Studio 87 »

peakae wrote:
Thu Mar 14, 2019 10:04 pm
A simple AKA (Also Known As) column in the plugin manager, where you can type any txt you want to see instead of the plugins real name.
If empty no changes are made.
Easy to manage and have many plugins in view, when trying to come up with unique names that are not already in use.
Nothing fancy just simple and workable.
+100
Gigabyte GA-X99P-SLI / Intel Corei7 6800k / 32 Go DDR4 / 4x SSD / Win 10 Pro x64 / UAD Apollo Twin USB / UAD2 Satellite Octo USB / UAD2 Octo PCIe / Cubase Pro 10 / VEP6 / D-Touch Cubase / Console 1 / 24 Ch X-Touch / CMC Controllers / iPad 2&3 Lemur / Komplete Kontrol S61 MK2 /

dr
Member
Posts: 889
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by dr »

inexplicable that this hasn't happened

+1

User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2213
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by HowlingUlf »

peakae wrote:
Thu Mar 14, 2019 10:04 pm
A simple AKA (Also Known As) column in the plugin manager, where you can type any txt you want to see instead of the plugins real name.
If empty no changes are made.
Easy to manage and have many plugins in view, when trying to come up with unique names that are not already in use.
Nothing fancy just simple and workable.
Like that!

+1
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.5 | Steinberg WaveLab 10 | Steinberg Absolute 4 | Steinberg SpectralLayers 6
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

MGiardetti
New Member
Posts: 28
Joined: Mon Dec 31, 2012 2:12 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by MGiardetti »

+1

myriadn
New Member
Posts: 10
Joined: Thu Sep 26, 2013 10:24 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by myriadn »

+1

Hurmpie
Junior Member
Posts: 115
Joined: Sun Aug 21, 2016 9:02 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Hurmpie »

+1 Would be great to rename plugins to the function it serves.

TheDude
Junior Member
Posts: 60
Joined: Wed Nov 21, 2018 10:36 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by TheDude »

+1
Would be nice to rename some plugins with long names and remove stuff like "_x64" from others

fbeauvaisc
Member
Posts: 222
Joined: Sun Oct 09, 2016 10:08 pm
Location: Montreal
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by fbeauvaisc »

+1
François Beauvais
www.francoisbeauvais.com
Master - Windows 10 / z390 / i9-9900k / 64gb 2400mhz / RME Fireface UFX / Cubase 10.5
Slave 1 - Windows 10 / x79 / Xeon E5-1620 / 64gb 1333mhz
Slave 2 - Windows 10 / P9X79 / i7-4820k / 64gb 2133mhz

Joe90
Junior Member
Posts: 67
Joined: Fri Nov 30, 2018 12:54 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Joe90 »

+1
Cubase 10 Pro, Studio One 4, Windows 10x64, i9 9900k, RME UCX

peterhoffmann
New Member
Posts: 7
Joined: Thu May 30, 2019 11:41 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by peterhoffmann »

+1

jottinger
New Member
Posts: 5
Joined: Mon Aug 12, 2013 3:44 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by jottinger »

+1!

if this doesn't provide a way to change the *class* of a VST (i.e., move to Synths or Drums or whatever), please include that as well! I don't mind the names so much - mine seem to be pretty clear to me, if only from familiarity - but sometimes they're classified in the wrong sections.
Windows 10-64 Bit | i7-7700HQ @ 2.80GHz |16GB RAM |
Cubase 10.0.20 Pro | Audio Interface: Behringer UMC404HD | Nektar P6 | Nektar GX49 | Roli Seaboard Block

User avatar
r.u.sirius
Member
Posts: 212
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:14 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by r.u.sirius »

jottinger wrote:
Thu May 30, 2019 4:14 pm
....but sometimes they're classified in the wrong sections.
you know that you can create and name folders and move the plugins into them freely, don´t you?
C10.20 64bit | WL9.5 | UFXII | 2x UAD2 Quad, 1x UAD2 Octo| Win10 64 | Asus Prime X299-A | i7 7820X | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2666

jottinger
New Member
Posts: 5
Joined: Mon Aug 12, 2013 3:44 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by jottinger »

r.u.sirius wrote:
Thu May 30, 2019 9:20 pm
jottinger wrote:
Thu May 30, 2019 4:14 pm
....but sometimes they're classified in the wrong sections.
you know that you can create and name folders and move the plugins into them freely, don´t you?
Yeah. But I find the mechanics of organizing the plugin lists unwieldy for me, so I want a shortcut. :)
Windows 10-64 Bit | i7-7700HQ @ 2.80GHz |16GB RAM |
Cubase 10.0.20 Pro | Audio Interface: Behringer UMC404HD | Nektar P6 | Nektar GX49 | Roli Seaboard Block

Joe90
Junior Member
Posts: 67
Joined: Fri Nov 30, 2018 12:54 pm
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by Joe90 »

+1
Cubase 10 Pro, Studio One 4, Windows 10x64, i9 9900k, RME UCX

User avatar
r.u.sirius
Member
Posts: 212
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:14 am
Contact:

Re: Rename Plug-ins.

Post by r.u.sirius »

jottinger wrote:
Fri May 31, 2019 12:14 am
Yeah. But I find the mechanics of organizing the plugin lists unwieldy for me, so I want a shortcut. :)
You have to do it ONCE to your likings!

Anyway, +1 for renaming plugins!
C10.20 64bit | WL9.5 | UFXII | 2x UAD2 Quad, 1x UAD2 Octo| Win10 64 | Asus Prime X299-A | i7 7820X | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2666

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest