Tuner fails to work on Elements 9

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
Sandpebble
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Apr 18, 2020 6:54 pm
Contact:

Tuner fails to work on Elements 9

Post by Sandpebble »

Just decided to try using tuner on Elements 9. "Insert" it on an audio track and can see my guitar input when plucked, but no response from tuner.
It's as if it hears nothing. I have record and monitor buttons active but no sign of tuner response. Any ideas will be very welcome. :idea:

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23062
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Tuner fails to work on Elements 9

Post by Martin.Jirsak »

Hi and welcome,

You have to enable Monitor on the track to make sure the signal is taken from the track input.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

svennilenni
Grand Senior Member
Posts: 4992
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:21 pm
Contact:

Re: Tuner fails to work on Elements 9

Post by svennilenni »

Martin.Jirsak wrote:
Mon Apr 20, 2020 9:17 am
Hi and welcome,

You have to enable Monitor on the track to make sure the signal is taken from the track input.
Sandpebble wrote:
Sat Apr 18, 2020 7:10 pm
I have record and monitor buttons active but no sign of tuner response. Any ideas will be very welcome. :idea:
Disable direct monitoring.

Sandpebble
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Apr 18, 2020 6:54 pm
Contact:

Re: Tuner fails to work on Elements 9

Post by Sandpebble »

Thanks Martin. I was using monitor button. The only way I get any response on tuner is with record and monitor buttons on to record a plucked string. Then, turn both buttons off and play back the recorded plucked string. Then tuner gives a reading. Strange.
Basically, the tuner only responds to a recorded note.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23062
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Tuner fails to work on Elements 9

Post by Martin.Jirsak »

Hi,

You can also insert the Tuner to the Input Channel in the MixConsole.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

svennilenni
Grand Senior Member
Posts: 4992
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:21 pm
Contact:

Re: Tuner fails to work on Elements 9

Post by svennilenni »

Sandpebble wrote:
Mon Apr 20, 2020 10:48 pm
Thanks Martin. I was using monitor button. The only way I get any response on tuner is with record and monitor buttons on to record a plucked string. Then, turn both buttons off and play back the recorded plucked string. Then tuner gives a reading. Strange.
Basically, the tuner only responds to a recorded note.
svennilenni wrote:
Mon Apr 20, 2020 11:04 am
Disable direct monitoring.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest