NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
misohoza
Member
Posts: 938
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by misohoza »

Some Native Instruments plugins are crashing Wavelab. When I load them to master section as soon as I start playback I get an error message (attached picture) Wavelab freezes and I have to kill it in task manager.
Screenshot (3).png
(425.44 KiB) Not downloaded yet
Happens with Solid Bus Compressor, Solid Bus Dynamics, Supercharger, Vari Comp.

EQ plugins and reverbs seems to work fine.

All of the plugins work fine in Cubase 9.5
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

PG
Moderator
Posts: 7800
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by PG »

Is it a 64 bit processing plugin (do you see the 64 F tag?)
Try to limit processing to 32 bit (File > Preferences > Global > Audio)
Philippe

misohoza
Member
Posts: 938
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by misohoza »

Is it a 64 bit processing plugin (do you see the 64 F tag?)
No, it's not.
Try to limit processing to 32 bit (File > Preferences > Global > Audio)
Just tried this. Still the same.
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

PG
Moderator
Posts: 7800
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by PG »

I would need to see a crash dump, to have some hint.
Philippe

misohoza
Member
Posts: 938
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by misohoza »

Hi PG,

Could you give me some instructions how to generate a crash dump. I tried to enable logging but there's not much information in the log file and no crash dump being generated.

MainLog.txt

Code: Select all

[2018/03/17 21:49:25] INFO: [     0.360 / 168 I default] WaveLab Pro 9.5.20 (build 113)
[2018/03/17 21:49:25] INFO: [     0.360 / 168 I default] Operating System: "Windows 10 (10.0) / 10.0.16299"
[2018/03/17 21:49:25] INFO: [     0.360 / 168 I default] Crash Report Enabled
Here's my Startup.ini

Code: Select all

[General]
Install-ID={24874008-574f-45b0-8ffd-fb092b0acb8a}
RunOnce=true
FactoryTemplates2=true
Launch=80
Project=C:\\Users\\Michal\\AppData\\Roaming\\Steinberg\\WaveLab Pro 9.5\\Cache\\DefProject.wpr
RunOnceOk=true
SettingScope=0
SettingPath=
Language=31
StartupScreen=true
crashReport=true
logging=true
LogRules=
diagExtreme=true
diagCode1=
diagCode2=
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

PG
Moderator
Posts: 7800
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by PG »

Your startup.ini is configured to produce crash reports. Apparently, this does not happen in your case.
What happens exactly when you crash?
Tell me the exact name of a plugin with the problem, so that Steinberg can try to reproduce.
Philippe

misohoza
Member
Posts: 938
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by misohoza »

Hi PG,

Here is a short video showing the issue: https://youtu.be/Zc1HKjx9fcU

I have loaded NI's Solid Bus Comp plugin to master section and pressed the play button. Instead of playback starting I get the error message and after that Wavelab stops responding when I want to remove the plugin, reset the master section or quit Wavelab.

I can reproduce it 100% of the time. Also happens with other compressor plugins from Native Instruments (Vari Comp, VC 2A, VC 76, VC 160, Supercharger, Supercharger GT, Solid Dynamics).

NI EQ and reverb plugins work fine.
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

PG
Moderator
Posts: 7800
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by PG »

When you get a message as the one in your video, that means WaveLab has caught a crash happening inside the plugin code. Please report to NI.
Philippe

ultradust
Member
Posts: 249
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by ultradust »

misohoza,

I confirm the issue you report for the NI plugins you mention. Would you be willing to report back here when you get an answer from Native Instruments?

misohoza
Member
Posts: 938
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by misohoza »

ultradust wrote:
Mon Mar 19, 2018 9:07 am
misohoza,

I confirm the issue you report for the NI plugins you mention. Would you be willing to report back here when you get an answer from Native Instruments?
I haven't reported it to NI yet.

As the plugins work fine in Cubase and other hosts that I've tried, their most likely response would be to tell me to contact Steinberg.
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

ultradust
Member
Posts: 249
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by ultradust »

misohoza wrote:
Mon Mar 19, 2018 9:07 pm
I haven't reported it to NI yet.

As the plugins work fine in Cubase and other hosts that I've tried, their most likely response would be to tell me to contact Steinberg.
Actually, you'd be surprised. Most plugin manufacturers understand that there are differences under-the-hood between various DAWs, even of the same company, and are quite familiar with having to make fixes for WaveLab (or Cubase) individually. In my experience, WaveLab tends to enforce VST specifications a bit more strictly than Cubase (although PG could jump in here and correct me) so perhaps there's something that's not quite up-to-specification in these NI plugins. Then again, perhaps these are indeed WaveLab bugs.

I just dealt with such an issue with iZotope, and they gladly incorporated a WaveLab-specific fix. Would you mind making the report to NI? I could, but you've obviously studied this particular issue a bit more and have logs/crashdumps ready to go.

PG
Moderator
Posts: 7800
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by PG »

Steinberg QA will try to reproduce this issue, and might get in touch with NI too.
Philippe

Kay Thomsen
Steinberg Employee
Posts: 75
Joined: Tue Aug 12, 2014 3:22 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by Kay Thomsen »

Hi,

please try to rescan your plugins with the plugin preference function "Force plugin-Detection at next launch"
Does it help?

misohoza
Member
Posts: 938
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by misohoza »

Kay Thomsen wrote:
Thu Mar 22, 2018 2:47 pm
Hi,

please try to rescan your plugins with the plugin preference function "Force plugin-Detection at next launch"
Does it help?
Thanks for suggestion. Didn't help either.

For now I've reverted to W 9.5.15 where all plugins work fine.
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

ultradust
Member
Posts: 249
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by ultradust »

misohoza wrote:
Thu Mar 22, 2018 8:59 pm
For now I've reverted to W 9.5.15 where all plugins work fine.
That's a very interesting point. PG, did you see this?

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2600
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by MrSoundman »

ultradust wrote:
Fri Mar 23, 2018 1:04 am
misohoza wrote:
Thu Mar 22, 2018 8:59 pm
For now I've reverted to W 9.5.15 where all plugins work fine.
That's a very interesting point. PG, did you see this?
Confirmed here also, with SuperCharger GT, which I know used to work fine in WaveLab 9 (haven't used it in a while). Now crashing immediately on starting playback.

Update: also crashing with another NI plugin, Driver. So probably all NI effect plugins?
Windows 10 • Cubase 10.5.20 • WaveLab 10.0.40 • SpectraLayers 6.0.30 • HALion 6.4.0 • Groove Agent 5.0.20 • Midex

bob99
Senior Member
Posts: 2545
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by bob99 »

I just wondered. Are they VST-2, VST-3, both?

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2600
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by MrSoundman »

bob99 wrote:
Fri Mar 23, 2018 5:30 am
I just wondered. Are they VST-2, VST-3, both?
The ones I tried are both VST 2.4 (only) 64-bit (only, i.e. no 32-bit versions installed), both use 32-bit float internal precision, latest versions of everything, and both work fine in Cubase Pro 9.5.20 but crash instantly in WaveLab 9.5.20 with no crash log.

I think it might be related to how the NI plugins report their internal processing precision; e.g. as a test, I copied the wonderful Grungelizer from the Cubase folder into my WaveLab plugins folder, and it works fine, even though it's also VST 2.4, 64-bit, 32-bit float. I also have a bunch of iZotope VST3's using 32-bit float precision, no problems there either.

Apart from Supercharger GT, I don't use any other NI plugins in WaveLab, and I notice Guitar Rig (which is NI's Fx "framework") is also on the default 'ignore' list in WaveLab, so I can't test any further.
Windows 10 • Cubase 10.5.20 • WaveLab 10.0.40 • SpectraLayers 6.0.30 • HALion 6.4.0 • Groove Agent 5.0.20 • Midex

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by Arjan P »

ultradust wrote:
Fri Mar 23, 2018 1:04 am
misohoza wrote:
Thu Mar 22, 2018 8:59 pm
For now I've reverted to W 9.5.15 where all plugins work fine.
That's a very interesting point. PG, did you see this?
Philippe was on it: WL 9.5.20 is the version where 64-bit processing was introduced, so that could be an issue with plugs that played nice before (hence his question in the first reply).
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 10.0.30 | Cubase 10.0.60 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2600
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by MrSoundman »

PG wrote:
Sat Mar 17, 2018 6:07 pm
Is it a 64 bit processing plugin (do you see the 64 F tag?)
The NI plugins are 32-bit precision, but others which are working are also 32-bit precision.
PG wrote:
Sat Mar 17, 2018 6:07 pm
Try to limit processing to 32 bit (File > Preferences > Global > Audio)
I have tried this and it does not help the NI plugins -- they still crash immediately.
Windows 10 • Cubase 10.5.20 • WaveLab 10.0.40 • SpectraLayers 6.0.30 • HALion 6.4.0 • Groove Agent 5.0.20 • Midex

User avatar
barybary
New Member
Posts: 29
Joined: Thu Oct 20, 2011 3:20 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by barybary »

hello here

same problem with all Native plugin in Wavelab 9.5.25 (RC24 ,VC 2A VC160 ,Varicomp etc......)
and with ARC2 from IK multimedia .



no crasch in Cubase 9.5 with the same plugs

help is welcome

gilles
Cubase 10 | Wavelab Pro 9.5| Mackie MCU Pro
Halion 6| Groove Agent 3 | Sibelius 7 | Komplete 9 Ultimate
EzDrums2 & EZkey | Trilian |Sample Tank 3 |Ozone 8 |ARC2
PC i7940 2.8Ghz |12GB DDR3 Ram | Asus P6T | Windows 7 64
Audio Interface: Steinberg UR824| Neumann TLM103|EV RE20 | Focal 40
Laptop: asus XJ52 | Core I7|Wavelab pro 9|M audio mobilpre USB
Woodwinds (sax & Flute, EWI 5000 )

User avatar
barybary
New Member
Posts: 29
Joined: Thu Oct 20, 2011 3:20 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by barybary »

i'm back to 9.5.15 , all plugin works fine
Cubase 10 | Wavelab Pro 9.5| Mackie MCU Pro
Halion 6| Groove Agent 3 | Sibelius 7 | Komplete 9 Ultimate
EzDrums2 & EZkey | Trilian |Sample Tank 3 |Ozone 8 |ARC2
PC i7940 2.8Ghz |12GB DDR3 Ram | Asus P6T | Windows 7 64
Audio Interface: Steinberg UR824| Neumann TLM103|EV RE20 | Focal 40
Laptop: asus XJ52 | Core I7|Wavelab pro 9|M audio mobilpre USB
Woodwinds (sax & Flute, EWI 5000 )

ultradust
Member
Posts: 249
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by ultradust »

Any news on this issue?

PG
Moderator
Posts: 7800
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by PG »

News next month.
Philippe

Rat
Member
Posts: 801
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: NI compressor plugins crashing Wavelab 9.5.20

Post by Rat »

FWIW ... a colleague reports that NI plugs and Komplete are suddenly crashing his big ProTo*ls rig as well.
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Studio: Windows 10 Pro, Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

Laptop: Windows 10 Pro, Razer Blade Gaming Intel Core i7 8750H 6 cores/12 threads 4.1GHz CPU, 16 GB RAM SSD & HHD Denon DA10

WaveLab 9.5 and 10 Pro current release, iLok, Weiss

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests