Midi not being received by Vsti or external modues

Use this forum for an overview of collected issues and to report new ones.
Post Reply
JonnoRAS
New Member
Posts: 23
Joined: Fri Jul 04, 2014 5:09 pm
Contact:

Midi not being received by Vsti or external modues

Post by JonnoRAS »

Hi. Seemingly got a major problem with Cubase 8.05. Yesterday everything was working fine. Today I am unable to trigger ANY Vsti's in Cubase using my keyboard controller, guitar controller or my Launchpad.

This happens everytime I use Cubase 8 irrespective of whether I use Steinberg Vsti's of 3rd party Vsti's

I am using Windows 7 (x64) with a dual xeon processor - 128gig ram

Midi is being recieved by Cubase as I can see it in the transport bar. I can see it responding to note on / off_pitch bend_modulation etc. I have checked the output from my keyboard controller using MidiOX and it is transmitting fine.
My midi controller is a Nektar P6 and is showing as active in the devices setup.
I can hear the Vsti by using the mouse to play the virtual keyboard in the Vsti(if there is a keyboard in the GUI) but when I play the keyboard controller the midi indicator on the Vsti is not lighting up and there is no sound.
If I input midi data onto a VSTi track with mouse (as I cannot input data using the keyboard) it will play back fine.

I also have Reason and Ableton. My keyboard controller works fine in these programs.

I also have Cubase 7.5 and it works fine with this. I updated to 8.05 last week and it has worked fine up to today.
I have just completed a windows update tonight and that has had no effect.

Any thoughts or help would be welcome. I absolutely love Cubase and have been using since it was on the Atari so I am pretty desperate to get it up and running again.
Thanks Jon
Windows 7 (64)
Dual xeon (8 core) - 128gig ram
Steinberg MR816X audio interface
Steinberg midex 8 - midi interface (yep it still works)
Cubase 7.5 and 8

JonnoRAS
New Member
Posts: 23
Joined: Fri Jul 04, 2014 5:09 pm
Contact:

Re: Midi not being received by Vsti or external modues

Post by JonnoRAS »

Just a quick addition / update to this issue I have. I can record with my keyboard controller into Cubase. However, no midi is transmitted to the VSTI during record. Sound and midi activity only appears on playback.
Windows 7 (64)
Dual xeon (8 core) - 128gig ram
Steinberg MR816X audio interface
Steinberg midex 8 - midi interface (yep it still works)
Cubase 7.5 and 8

winnie67
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Jan 10, 2017 3:44 pm
Contact:

Re: Midi not being received by Vsti or external modues

Post by winnie67 »

Hi JonnoRAS, did you ever get this sorted - I've just started to develop these problems in the past 3 weeks- I'm on 8.5.3 and is the exact same as you described.

winnie67

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests