One click A-B?

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
RLP
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Jun 19, 2014 12:46 pm
Contact:

One click A-B?

Post by RLP »

How can I A-B two audio tracks with one mouse click?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23073
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by Martin.Jirsak »

Hi,

Use own Macro (Un-Solo All; Solo selected) or Logical Editor.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Crotchety
Senior Member
Posts: 1173
Joined: Tue Feb 01, 2011 10:26 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by Crotchety »

Is the macro necessary? If you have 'Enable Solo on Selected Track' preference set (Editing->Project & MixConsole, which you can assign to a key command) you shouldn't need more than that, if I understand correctly what you're trying to do. Clicking on any event on a track (not just the header) will select it.

And simply because it has just occurred to me that it might be relevant at some stage, if you're a-b-ing mixdowns, set up a Compare Project - based on the actual project, to preserve markers, etc, but stripped of all else - and use the same technique to see how things are improving (or not...)
Instruments: Piano/keys, Guitar, Mandolin, Vocal
Current Sounds: Cactus Juice (@Soundcloud) - Former Sounds: Ask Murt (@MySpace)

Every day's a skool day...

User avatar
Sunshy
Member
Posts: 765
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:08 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by Sunshy »

I use the control room to do this when comparing my track to a reference track.

1. Enable control room.
2. Create cue send 1 in control room.
3. Route reference track to cue send 1 by enabling cue sends on the reference track.
4. Disable the normal "stereo out" out put at thrisk top of mix console.
5. Set up a key command to switch between Main and Cue 1 monitoring.

This is for me the best use of control room. Awesome feature to listen to reference track without the effects you put on your master bus etc.
N 10 Cubase 10
Intel Core I7-3930K Sandy Bridge 3.8, 64 GB Corsair RAM, Itel 330 Series SSD Drive for OS, Win 10 Pro 64 bit
RME UFX, UR28M, CC 121, Blackmagic Intensity Pro

RLP
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Jun 19, 2014 12:46 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by RLP »

Excellent. Thanks much.

User avatar
JHP
Member
Posts: 755
Joined: Wed Nov 03, 2010 1:58 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by JHP »

RLP wrote:How can I A-B two audio tracks with one mouse click?
Here is a mothod with "Control" clicking on solo.

You have two tracks, track A and track B.
Click on the "S" of track A to solo track A.
Hold "Control" and click on the "S" of track B to solo track B and unsolo track A.

Like this you can switch between listining to track A and B seamlessly with one click.

Gr,
JHP
Jan Peters, QA
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook!

meomarte
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Sep 07, 2018 9:31 am
Contact:

Re: One click A-B?

Post by meomarte »

Hi. Thank you for that. Is there a way to limit this to certain tracks? I have 4 different bass recording paths and they go to separate tracks. I´d like to be able to oneclick between them without muting any other channels, in order to hear them in the mix. I´m on Cubase 9.0. I can do it pretty quickly with CC121 but trying to be quick I sometimes fail. :D

-Pepe

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23073
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by Martin.Jirsak »

Hi,

The Ctrl/Cmd + click trick works for every amount of tracks. The Ctrl/Cmd click just Solo the only one track where do you click to. All other tracks are muted automatically.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Crotchety
Senior Member
Posts: 1173
Joined: Tue Feb 01, 2011 10:26 pm
Contact:

Re: One click A-B?

Post by Crotchety »

If you want to monitor all four tracks together instantaneously send them to a group and solo that as Martin suggests. Or, instead of a group, link them to that fader type whose name escapes me...
Instruments: Piano/keys, Guitar, Mandolin, Vocal
Current Sounds: Cactus Juice (@Soundcloud) - Former Sounds: Ask Murt (@MySpace)

Every day's a skool day...

AMPAGE
Junior Member
Posts: 119
Joined: Tue Jan 08, 2013 4:33 am
Contact:

Re: One click A-B?

Post by AMPAGE »

JHP wrote:
Wed Feb 24, 2016 4:53 pm
RLP wrote:How can I A-B two audio tracks with one mouse click?
Here is a mothod with "Control" clicking on solo.

You have two tracks, track A and track B.
Click on the "S" of track A to solo track A.
Hold "Control" and click on the "S" of track B to solo track B and unsolo track A.

Like this you can switch between listining to track A and B seamlessly with one click.

Gr,
JHP
BRILLIANT. THANKS!
Cubase Pro 10.5.20.179 - Ryzen 3900x - 32GB DDR4 - Windows 10 - RME Fireface 400 - DYNAUDIO BM6A Mkii - Dynaudio BM5 MkIII - Kemper Rack - Neve RNDI - Focusrite ISA One - Mogami Cable - Guitar Addict

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests