Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
Robert Randolph
Junior Member
Posts: 52
Joined: Sun Sep 27, 2015 12:01 am
Contact:

Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by Robert Randolph »

Hello, I'm a potential former DP user looking heavily in to Cubase over the last month or so.

While both programs have a great number of pros and cons, there is one major thing in Cubase for me so far that's causing me a lot of workflow troubles: live looping.

I use live-looping a lot when composing and trying out ideas. In DP I use a feature called POLAR. Here's a few videos on how it works/what it is. https://www.youtube.com/watch?v=_IqLdETvZfI - https://www.youtube.com/watch?v=D9EVgPdKIZ0

Very similar to guitar looper pedals like the RC-300, infinity looper, boomerang etc..

Is this a workflow I can achieve using Cubase 8.5?

Robert Randolph
Junior Member
Posts: 52
Joined: Sun Sep 27, 2015 12:01 am
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by Robert Randolph »

Perhaps to make this more clear, I'd like to hear the previously recorded takes while cycle-recording.

Crotchety
Senior Member
Posts: 1173
Joined: Tue Feb 01, 2011 10:26 pm
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by Crotchety »

Try this:

Create several MIDI/Audio tracks, as many as you think you'll need. I'm sure you could find a way of creating a new (duplicate) track on the fly but I'm not sure how badly that would interrupt proceedings...

You now need to create a couple of Preference Presets. Go into Preferences and tick the 'Store marked preferences only' option (at the bottom). A 'Store' column appears.

- First, your current settings.
- In the 'Store' column, go to Editing > 'Project & MixConsole' and select both 'Enable Record on Selected Audio/MIDI Track', then go to VST and select 'Auto Monitoring'.
- Hit the 'Store' button and save as, say, 'Loop-station OFF'

- Now your loop-station settings (keeping the 'Store' column as it is):
- tick both 'Enable Record on Select Audio/MIDI Track', then set VST>'Auto Monitoring' to 'Tapemachine style'.
- store as, say, 'Loop-station ON'

Nearly there... I've also found it necessary to create a Key Command for Project > 'Select Track: Next' because when you're recording the cursor keys won't do it.

Works for me, though you may prefer other Auto Monitoring options. The only drawbacks are having to pre-create the tracks you need (but you can create a template for this), and that you may now need to work out how to put the 'Next' command on a foot switch. Also, I'm not sure how the monitoring side of things will work with MIDI, there have been recent changes to how this works.

I'd be interested to know how you get on and what modifications you come up with.

Cheers,
C
Instruments: Piano/keys, Guitar, Mandolin, Vocal
Current Sounds: Cactus Juice (@Soundcloud) - Former Sounds: Ask Murt (@MySpace)

Every day's a skool day...

drmq
Junior Member
Posts: 98
Joined: Tue Sep 02, 2014 3:23 pm
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by drmq »

Hi Robert,
You may find this plugin interesting: http://4drx.com/plugins/looprecorder/

Robert Randolph
Junior Member
Posts: 52
Joined: Sun Sep 27, 2015 12:01 am
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by Robert Randolph »

drmq wrote:Hi Robert,
You may find this plugin interesting: http://4drx.com/plugins/looprecorder/
Thank you very much for this!

Also Crotchety, I missed your post originally. I'll get to trying your method there soon.

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by Grim »

There's also GVST Gloop which is freeware.

http://www.gvst.co.uk/beta.htm
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

Robert Randolph
Junior Member
Posts: 52
Joined: Sun Sep 27, 2015 12:01 am
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by Robert Randolph »

Looks like the best solution currently is Loop Recorder.

For now, I'll just continue to use my hardware though. ;)

ByronK
Junior Member
Posts: 106
Joined: Sun Mar 13, 2011 11:02 pm
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by ByronK »

Cubase really needs a looper VST or looper feature.
Cubase 10.5; Primary DAW Windows 10 64-bit; RAM: 16GB, 480GB SSD; ASUS X99-A Mobo, i7 5820K Hex Core
Video Card: ATi Radion R9 390;
Audio Interface: Steinberg UR44

ByronK
Junior Member
Posts: 106
Joined: Sun Mar 13, 2011 11:02 pm
Contact:

Re: Guitar Looper Pedal-like workflow in Cubase?

Post by ByronK »

I was trying to implement the talented girls looping technique in Cubase but I don't have a touch screen and find it challenging to play guitar and activate record tracks with a mouse while playing. (I'm probably just not talented or coordinated enough to pull it off ((; )
https://www.youtube.com/watch?v=rprIvGA5Eew

Has anyone tried this looping software?
http://4drx.com/plugins/looprecorder/
If so how does it integrate with Cubase?

Thanks!
-bK
Cubase 10.5; Primary DAW Windows 10 64-bit; RAM: 16GB, 480GB SSD; ASUS X99-A Mobo, i7 5820K Hex Core
Video Card: ATi Radion R9 390;
Audio Interface: Steinberg UR44

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests