Apple switch to use ARM cpus, good or bad for Cubase?

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
stevont
Junior Member
Posts: 135
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:48 pm
Contact:

Re: Apple switch to use ARM cpus, good or bad for Cubase?

Post by stevont »

@ skijumptoes,

Good point. But it does give me hope. Especially considering Logic probably still has remnant code left over from Emagic.
Fingers Crossed.
Or maybe I'll be nursing this 2014 Macbook Pro until the last bolt falls off.
I'm getting pretty tired of Apple's hyperbolic os "upgrades" over the past 6 or 7 years.
Proudly using Cubase (mac) since 1989.

stevont
Junior Member
Posts: 135
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:48 pm
Contact:

Re: Apple switch to use ARM cpus, good or bad for Cubase?

Post by stevont »

cubace wrote:
Fri Jun 26, 2020 6:37 am
Why was this thread moved to HW? This is VERY VERY relevant for Cubase software.
I agree +1
Proudly using Cubase (mac) since 1989.

User avatar
u-man
Junior Member
Posts: 94
Joined: Thu Apr 02, 2020 9:16 am
Contact:

Re: Apple switch to use ARM cpus, good or bad for Cubase?

Post by u-man »

I agree too to the many people before me here. We all experienced the pain Rosetta 1 was.
For example my current project is supporting a Mackie C4. The C4 had a software called Commander Software, with which you could design and layout your encoders from the C4. This software for Mac was Rosetta software, that after Snow Leopard does not work anymore. This is a huge loss for every C4 owner with a Mac. I will not blame Apple alone for it, because Apple announced this more than a year before it happened, so there was enough time for developers to create a Intel version and it was a easy process with the provided tools that Apple offered at the time.
BUT there where countless programs that did not maked it into that process, especially on the music front.

And i think this will happen again with ARM and to answer the initial question, it will not be bad for Cubase in general, but for sure bad on the long run.
As there will be 3rd party stuff, that will not work anymore and probably/mostly never will again. And what is a DAW worth, if it loses many plugins that have worked before? I think the answer can everybody find on their own.
Windows 10 64Bit / Cubase Pro 10.06 / Intel i7 6950X / 64GB Ram / Yamaha 01v96i / Mackie C4 /

Aleksi
New Member
Posts: 14
Joined: Thu Dec 23, 2010 12:10 pm
Contact:

Re: Apple switch to use ARM cpus, good or bad for Cubase?

Post by Aleksi »

stevont wrote:
Fri Jun 26, 2020 4:59 am
Apple still has to consider Logic and Final Cut Pro.
Certainly some cross pollination there.
They can't dismiss the pros. Especially considering FCP.
They said in the Keynote that Logic was up and ready for ARM. We'll just have to see how it performs.

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests