How do I install Iconica

All topics on VST Sound Instrument Sets, VST Sound Loop Sets and Sequel Content Sets
Post Reply
rcfearn
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Jun 30, 2018 6:48 am
Contact:

How do I install Iconica

Post by rcfearn » Sat Jun 30, 2018 6:56 am

Hi, I've got cubase pro 9.5 and Absolute 3, I've update Halion 6 to the latest version.

I've just bought Iconica and downloaded it and have no idea how to install it. I copied the .vstsound files and they're registered in the Halion Library Manager but there's no Iconica instrument in Halion.

I must say the Steinberg documentation is terrible when it comes to installing new instruments.

Rudie Vissenberg
Junior Member
Posts: 73
Joined: Fri Jan 28, 2011 3:16 pm
Location: Houten
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by Rudie Vissenberg » Sat Jun 30, 2018 10:51 am

I totally agree. This looks like a rush job and the customer is left in the dark.
First of all. They don't explain how to install the sounds in HALion. I found out by chance that by double clicking on a sound it opens HALion and then I could at the sound bank. Had to do this 4 times. I don't know if this is the right way but without any documentation it is the only I can think of. They don't even explain where to find the special Iconica interface.

I use the expression maps all the time but the don't say where I can find the expression maps for Iconica, so how am I supposed to use them?

I have a trial version but if it this user unfriendly I am not going to buy. I use the Symphonic Orchestra module, not very user friendly either but at least it works. At the moment I have no idea how to use Iconica.

Steinberg, get out of your product oriented shell and think about your customers. We are musicians, not programmers and get people who can make your product user friendly. This is a shambles.
Win10 64bit, Intel i5-4460 at 3.2 GHz, 12Gig RAM, AMD Radeon R7 200, Cubase 10, Dorico Elements 2.2, UR12, MOTU micro lite, Casio PX-110 piano

Rudie Vissenberg
Junior Member
Posts: 73
Joined: Fri Jan 28, 2011 3:16 pm
Location: Houten
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by Rudie Vissenberg » Sat Jun 30, 2018 1:07 pm

I found this video link https://www.youtube.com/watch?v=beoW5OO9aqE on this forum and that helped me a lot but I still have a lot of questions. Just one video for an expensive product like Iconica is not enough.

Hope this video helps other users as well!
Win10 64bit, Intel i5-4460 at 3.2 GHz, 12Gig RAM, AMD Radeon R7 200, Cubase 10, Dorico Elements 2.2, UR12, MOTU micro lite, Casio PX-110 piano

User avatar
davidhicken
Junior Member
Posts: 72
Joined: Wed Oct 19, 2016 12:03 pm
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by davidhicken » Sat Jun 30, 2018 6:12 pm

After downloading all of the files, my external drive shows 150GB of sounds, and yet Halion Library Manager only shows 145GB. Anyone else notice the same thing? I just want to make sure I'm not missing some samples
Last edited by davidhicken on Sat Jun 30, 2018 8:38 pm, edited 1 time in total.
Dorico Pro 2.1
MacBook Pro 2017 3.1GHz 16GB
Mac Pro 2012 2 x 2.4 GHz 6-Core 64GB
OS X 10.13.6

misohoza
Member
Posts: 860
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by misohoza » Sat Jun 30, 2018 6:57 pm

I've downloaded the trial and I agree that an installer or some instructions how to install would be nice.

As Rudie Vissenberg said you can register a vstsound file by double clicking it. It should bring up the Halion Library Manager and let you register all vstsound files in the same folder. I also did this 4 times as the files are in separate folders. Once all the files are registered it seems to work fine.
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 9, Wavelab Pro 9, Halion 6, Dorico,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

emasters
Junior Member
Posts: 69
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by emasters » Tue Jul 03, 2018 1:20 am

Rudie Vissenberg wrote:
Sat Jun 30, 2018 10:51 am

I use the expression maps all the time but the don't say where I can find the expression maps for Iconica, so how am I supposed to use them?
This is very cool and easy with Iconica. Once you load an Iconica instrument, go to Expression Maps in the inspector and from the dropdown on the Expression Map item, select to import them. It dynamically loads the expression maps. So if you change your articulations you can easily keep the Expression Maps updated in Cubase. Very nice feature by Steinberg.
Ed

User avatar
gesslr
Junior Member
Posts: 72
Joined: Wed Dec 11, 2013 2:31 am
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by gesslr » Tue Jul 03, 2018 3:02 am

misohoza wrote:
Sat Jun 30, 2018 6:57 pm
I've downloaded the trial and I agree that an installer or some instructions how to install would be nice.

As Rudie Vissenberg said you can register a vstsound file by double clicking it. It should bring up the Halion Library Manager and let you register all vstsound files in the same folder. I also did this 4 times as the files are in separate folders. Once all the files are registered it seems to work fine.
First of all, thank you everyone for posting this info. Clicking on the individual vstsounds will do the trick. That said....

...it's crazy that Steinberg puts out a $700 sample library with NO instruction about installation. The process is non-intuitive. If they want that kind of outlay, they need to do better.

G
... aka 'george napier' and 'gnapier' elsewhere....

12 core MacPro 2.66GHZ | 64 GB RAM | OS 10.13.6 | CUBASE 9.5.40 | LOGIC 10.4.2 | StudioOne 4.1 | MOTU Interfaces | Way Too Many Plug-ins |

http://www.soundwaremedia.com
FB: geo.napier3
@gesslr via Twitter

Rudie Vissenberg
Junior Member
Posts: 73
Joined: Fri Jan 28, 2011 3:16 pm
Location: Houten
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by Rudie Vissenberg » Wed Jul 04, 2018 1:51 pm

Have you tried the Steinberg Download Assistent? If not, download the assistent or update the assistent and there you will find Iconica files, Four of them. Download them to the properdrive since they are not zipped. Double click on one sample in each file and they will automatically been added.
Before you can use them you have to register your product code.
Hope this was of any help.
Win10 64bit, Intel i5-4460 at 3.2 GHz, 12Gig RAM, AMD Radeon R7 200, Cubase 10, Dorico Elements 2.2, UR12, MOTU micro lite, Casio PX-110 piano

User avatar
Frog
Junior Member
Posts: 188
Joined: Wed Feb 12, 2014 1:50 pm
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by Frog » Fri Jul 06, 2018 2:18 am

davidhicken wrote:
Sat Jun 30, 2018 6:12 pm
After downloading all of the files, my external drive shows 150GB of sounds, and yet Halion Library Manager only shows 145GB. Anyone else notice the same thing? I just want to make sure I'm not missing some samples
I'm seeing that as well, 145.15 GB.
No issues noted. Every instrument loads, some faster than others.
2017 2.9GHz MBP; 2012 quad core i7 Mac Mini, SSDx2, 16 GB RAM; macOS 10.4, Apollo Quad via TB, Cubase Pro 9.5, HALion 6/Iconica, GA4.2, Dorico 1.2, MIDI guitars, Motif Rack XS-fw16e

User avatar
Frog
Junior Member
Posts: 188
Joined: Wed Feb 12, 2014 1:50 pm
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by Frog » Fri Jul 06, 2018 2:30 am

Rudie Vissenberg wrote:
Wed Jul 04, 2018 1:51 pm
Have you tried the Steinberg Download Assistent? If not, download the assistent or update the assistent and there you will find Iconica files, Four of them. Download them to the properdrive since they are not zipped. Double click on one sample in each file and they will automatically been added.
Before you can use them you have to register your product code.
Hope this was of any help.
This did help, thanks!

I noticed after the fact, that the download assistant has a target folder selection window near the top. This will be useful for future installs. For this install, the files were directed to my default Downloads folder and then dragged to my sample library SSD. Clicking on a file in each of the four instrument category folders opened the Library Manager which added all of the files. The demo authorization was entered into eLicenser and instruments loaded into H6 or HS without issues.
2017 2.9GHz MBP; 2012 quad core i7 Mac Mini, SSDx2, 16 GB RAM; macOS 10.4, Apollo Quad via TB, Cubase Pro 9.5, HALion 6/Iconica, GA4.2, Dorico 1.2, MIDI guitars, Motif Rack XS-fw16e

User avatar
zoomart
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Jun 21, 2018 7:43 pm
Location: Sofia, Bulgaria
Contact:

Re: How do I install Iconica

Post by zoomart » Sat Jul 21, 2018 8:21 am

gesslr wrote:
Tue Jul 03, 2018 3:02 am
...it's crazy that Steinberg puts out a $700 sample library with NO instruction about installation. The process is non-intuitive. If they want that kind of outlay, they need to do better.
G
At fact they have help. In the Operation manual they redirect to steinberg.help | vst | library manager and there they've written "Navigate to the folder where the new VST Sound container files are located and doubleclick one of them."

But at all I am agree with "they need to do better" - I am still waiting someone to help me with my Nuendo upgrade issue 2K+ $ for the software and the upgrades .... and no support?!
Image

Post Reply

Return to “VST Sound Instrument Sets and Content Sets”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest